Mitől passzív a passzívház?

Kérdése van? keressen minket!

Mobil: + 36 (70) 247 75 71 | Email: info@csekepasszivhaz.hu

1 ÓRÁS INGYENES KONZULTÁCIÓ

Mitől passzív a passzívház?

Az előző írásunkban a zöld energiák szerepéről, fontosságáról beszéltünk. Ezek után nem is lehet kérdés, hogy a második blogbejegyzésünkben már a passzívház kerül a középpontba.

A definíciója a koncepció megálmodója, Dr. Wolfgang Feist, a német független Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) igazgatója szerint:

„A passzívház nem egy energiaszabvány, hanem egy koncepció a legmagasabb komfort érdekében. A passzívház egy olyan épület, melyben a termikus komfortérzet (ISO 7730) egyedül azon friss levegő-térfogatáram utánfűtésével vagy utánhűtésével biztosítható, mely a kielégítő levegőminőség eléréséhez (DIN 1946) szükséges – további egyéb levegő felhasználása nélkül.”

És akkor most hétköznapi nyelven:

Olyan épületre mondjuk, hogy passzívház, amely a kellemes belső életteret, hőmérsékletet, az összes évszakban maximális energiahatékonyság, azaz szinte elhanyagolható költségek mellett biztosítja. Igen, ez azt jelenti, hogy kis túlzással a passzívház önellátó. A hagyományos technológiával kivitelezett épületek a nyomába se érhetnek.A passzívháznak 4+1 követelménynek kell megfelelnie:

  • A nettó fűtési energiaigény nem haladhatja meg a 15 kWh/m2/év értéket.
  • A fajlagos primerenergia mutató nem haladhatja meg 120 kWh/m2/év értéket.
  • A légtömörség 50 Pa nyomáskülönbség esetén nem lehet több, mint 0,6 1/h. Ezt blower-door teszttel kell igazolni. (Erről majd egy következő írásban olvashat.)
  • A nyári túlmelegedés gyakorisága ne legyen több 10%-nál éves szinten.

+1: hőhídmentesek legyenek a szerkezetek

Az elmúlt években világszerte és Magyarországon is egyre több épül belőle. Ennek leginkább a környezettudatosság és a gazdaságosság az oka. Ráadásul itthon 2021-től már csak közel nulla energiaigényű ingatlan épülhet, amely újabb lökést adhat az amúgy sem tétlen és unatkozó passzívházpiacnak.

A passzívház története

Az első passzívház 1990-ben Németországban, Darmstadt városában épült, és a német minősítési rendszer alapján azóta világszerte sok ezer nőtt ki a földből. Kizárólag azok az épületek nevezhetőek passzívháznak, amelyek megfelelnek a független Passzívház Intézet (Passivhaus Institut) hivatalos minősítési rendszerének, kritériumainak.


Azóta többféle minősítést is elfogadnak, amelyek nagyrészt természetesen a PHI elveire épülnek. A kritériumok is azonosak, mindössze néhány területen módosítottak a megálmodóik. Ilyen a „Passive House seal”, az „EnerPHit seal”, az „EnerPHit+i” és a „PHI Low Energy Building seal”.

Miért ennyire jó a passzívház?

A hagyományos épületek szinte mindig vagy magas komfortot, vagy takarékos üzemeltetést kínálnak (vagy egyiket sem), de a kettőt egyszerre a technológia szűk keresztmetszete miatt képtelenek biztosítani.

Ezzel szemben egy passzívháznál maximálisan kihasználható a szoláris energia, és a szellőzőrendszer beépítésével úgy lesz minden percben friss és egészséges levegő, hogy az ablakok nyitogatása is feleslegessé válik. Ez alapvető fontosságú egy passzívház működésében. Így biztosítható ugyanis a kellemes hőérzet aktív fűtési és hűtési rendszer nélkül is.

4+1 előny, amelyből már egynek is örülne az átlagember:

  • nagyon alacsony fűtési- és hűtési költség (kicsi rezsi)
  • egész évben friss, egészséges, por- és szennyeződésmentes levegő
  • folyamatosan kellemes, komfortos hőérzet
  • óvja a természet erőforrásait

+1: Annak ellenére, hogy a hatékonysága köröket ver minden más koncepcióra, a beruházási költsége nem sokkal magasabb, mint egy ma korszerűnek mondott új építésű ingatlané.

Amennyiben a tervezéssel (pl.: szakszerű PHPP-számítás), és kivitelezéssel egy megbízható, a piacon már bizonyított céget bíz meg, akkor a passzívház kiváló befektetés a jövőbe.

A következő írásunkban kicsit jobban belemélyedünk a témába, és összefoglaljuk azokat az építési elemeket, amelyek nem hiányozhatnak egy passzívházból sem.


Mitől passzív a passzívház?

Ha kérdése van a passzívház-építéssel kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot - az első, egy órás konzultáció teljesen díjmentes!

Kérjen 1 órás ingyenes konzultációt

Így dolgozunk nap mint nap

Tanácsadás

TANÁCSADÁS

Vannak ötletei passzívházának kialakítására? Vagy csak azt tudja, hogy környezetbarát házat szeretne? Mindkét esetben tudunk Önnek tanáccsal szolgálni, segíteni!

Tanácsadás

TERVEZÉS

Számíthat ránk a tervezésben is! Önnek csak a saját ötleteit kell egyeztetnie velünk, és mi megtervezzük olyanra a házát, amilyet mindig is szeretett volna!

Tanácsadás

KIVITELEZÉS

A telekválasztástól a beköltözésig kivetelezzük házát! Cégünk irányítja és felügyeli az összes munkafolyamatot, megspórolva az építkezéssel járó stresszt.